Ekologie chovu vÄel
Kniha je výborným poÄinem nadšenců pro propagaci znalostí apidologie v ÄŒesku i na Slovensku. V EvropÄ› a Severní Americe došlo v posledních letech ke kritickým poklesům poÄetnosti vÄelstev nejspíš v důsledku antropogenních faktorů, proto je dobré, že se ÄlovÄ›k staví k ekologickým problémům Äelem a zaÄíná právÄ› znalostmi, bez nichž tyto problémy Å™ešit nelze.
Vstupní kapitoly o opatovi a vÄ›dci Mendelovi a významu environmentální etiky považuji za naprosto klíÄové k pochopení toho, co všechny dílÄí „eko-vÄelaÅ™ské“ problémy spojuje. Spojení historie s etickými postoji ve svÄ›tle souÄasných poznatků je tedy vhodnou syntézou, o niž pÅ™edložená monografie zdaÅ™ile usiluje.
Kniha se dále zaobírá aktuálními otázkami v oblasti biologie a chovu vÄel, specifických úÄinků medu, morfologie pylových zrn, používání pesticidů a jejich vlivem na vÄely a rovněž výhodami a riziky používání geneticky modifikovaných plodin také ve vztahu ke vÄelám. Velmi Ätivé jsou kapitoly o srovnávací bionomii bezžihadlých vÄel a Ämeláků v porovnání se vÄelou medonosnou. KlíÄový je ale vždy komplex, proto monografie pojednává i o ekologii krajiny jako celku a významu vÄel v ní zasazených.
Nemohu jinak, než monografii doporuÄit všem nadšencům studia bohaté různorodosti pÅ™írody. Jsem pÅ™esvÄ›dÄen o tom, že i zkušeným vÄelařům publikace pÅ™inese Å™adu nových a zajímavých informací. Kniha je dle mého názoru jedním z dokladů o tom, jak se v posledních desetiletích významnÄ› prohloubily znalosti v oboru apidologie. (doc. Ing. Antonín PÅ™idal, Ph.D.)